Liječi razna oboljenja, jača i čisti organizam, popravlja krvnu sliku. O maslačku kao o ljekovitoj biljci i eliksiru znalo se od najstarijih vremena.
Drevni narodi su ga primjenjivali u liječenju najrazličitijih oboljenja, kao i za jačanje i oporavak cijelog organizma.
Mnogi narodni vidari našeg podneblja tvrde da svježe iscijeđen sok mladog maslačka, najbolje u sokovniku, može da popravi narušeno zdravlje, čak i u slučajevima kad je svaka nada napuštena. U oficijelnoj medicini i farmaceutskoj industriji korijen maslačka se koristi kao sirovina za dobijanje lijekova, jer su istraživanja i fitokemijske studije pokazali da on sadrži gorki glikozid taraksicin, polisaharide, inzulin, saharozu, bjelančevine i mnoge druge korisne tvari.
>> Maslačak: zlata vrijedan lijek
Listovi maslačka bogati su karotinoidima, vitaminima A, B1, B2 i C, stearinima, inulinima, kaučukom, holinom, organskim kiselinama, solima kalcijuma i kalijuma, sluzima i smolama. Gorke tvari iz biljke pobuđuju apetit i poboljšavaju funkcionisanje crijevnog trakta, a kao i sve gorke biljke, stimulišu izlučivanje žuči, po poznatom principu liječenja sličnog sličnim. Korijen i list maslačka primjenjuju se u liječenju bolesti jetre, žučnog mjehura i kamena u žučnoj kesi, kao i pri kolitisu, gastritisu, zatvoru, žutici i dr. Korijen se sakuplja u proljeće, kada je najsočniji, a list uvijek prije cvjetanja biljke.
>> Maslačak čisti krv
Latinsko ime maslačka znači „divlja salata”, jer se od davnih vremena njegov list visoko cijenio kao zdrava i nadasve okrjepljujuća salata. Kao salata popularan je i danas, ali kod nas, nažalost, nedovoljno. Pravi sladokusci tvrde da ukiseljeni ili marinirani cvjetni pupoljci maslačka mogu biti dostojna zamijena kaparima u raznim sosovima i preljevima, a u Hercegovini se slabunjavim osobama posebno preporučuje salata od svježeg, sasvim mladog lišća i korijena maslačka isječenog na tanke listiće, uz dodatak limuna i ulja.
>> Korijen maslačka učinkovitiji od kemoterapije u borbi protiv raka?
Ovakva salata ili čist sok zaista djeluju izvanredno na čišćenje krvi i popravljanje krvne slike, kao i na čišćenje organizma od nataloženih otrova. Poslije takvog čišćenja nastupa olakšanje reumatskih tegoba i nestaju mnoge kožne bolesti, koje su često posljedice „zapaljenosti”, to jest zagađenosti organizma toksinima. Pored toga, listovi maslačka mogu se dodavati i drugim svježim salatama, proljetnim čorbama, sosovima od trava i mesu pečenom na žaru.
U savremenoj medicini maslačak ima veliki značaj kao sredstvo koje pomaže normalizaciji razmijene materija kod furnukuloza, gihta, reumatizma, kožnih osipa i gojaznosti.
>> Korov koji liječi kosti, jetru, dijabetes, rak, žuticu…
U Bugarskoj se maslačak široko primjenjuje i kao sredstvo za liječenje ateroskleroze, a u Njemackoj i Poljskoj omiljeno je sredstvo protiv kamena u bubregu i eliksir u periodu rekonvalescencije poslije preležanih teških infektivnih oboljenja.
Lijekovi na bazi maslačka ne smiju se uzimati duže od mjesec i po jer njegove prekomjerne doze mogu da opterete organe za varenje i izazovu neželjene posljedice. U preporučenim količinama, maslačak je jedan od jakih prirodnih lijekova.
Mislili ste da je korov?
Za lijek je dobar samo maslačak iz čistog okruženja: onaj iz gradskih sredina filtrira vazduh i apsorbuje opasne sastojke koji našem zdravlju mogu da nanesu više štete nego koristi.
Za lijek je dobar samo maslačak iz čistog okruženja: onaj iz gradskih sredina filtrira vazduh i apsorbuje opasne sastojke koji našem zdravlju mogu da nanesu više štete nego koristi.
Primjedbe
Objavi komentar